Verschenen: Politieke troost van Spinoza

In Politieke Troost vertellen Jos en Wijnand  – ook aan elkaar – wat ze bemoedigend vinden in het leven en werk van Spinoza. Ze vinden hem levenslustig, betrouwbaar en sociaal.

Deze tijd is verwarrend en onoverzichtelijk. Net als veel anderen willen Jos en Wijnand zich daar niet bij neerleggen. Dat hoeft ook niet, er zijn altijd wel uitwegen en oplossingen. Steeds zijn er weer dingen die mensen zullen bedenken, samen met anderen, om niet achter politieke onheilsprofeten te hoeven aanlopen.

Spinoza staat voor het leven, en dat in een tijd die niet minder ingewikkeld was dan de huidige. Hij probeert die tijd voor zijn eigen bestwil en die van anderen te begrijpen. Dat begrijpen is bij Spinoza een rijk begrip. Het omvat gevoelens, gedachten, handelingen, ontmoetingen en zelfkritiek. Liefde en dichter van je eigen leven zijn, horen er ook bij, evenals genieten van humor en verbeelding. Kortom, vreugde als bron van verzet. Daarover gaat dit boek.

 

Jos en Wijnand ontmoeten elkaar bij politieke bewegingen in de jaren tachtig. Jos was neerlandicus en filosoof, gesteld op Spinoza en andere vrij mensen. Kort na het voltooien van het manuscript is Jos onverwacht overleden. Wijnand is actief in de milieubeweging en in GroenLinks.

 

 

Politieke troost van Spinoza

PolitiekeJos Scheren & Wijnand Duyvendak

Starfish Books

ISBN 978 94 92734 10 5