Klimaatactivist in de politiek

Klimaatactivist in de politiek

Van de achterflap van het boek:

‘Als ik mijn kinderen vertel over mijn politieke activiteiten in de jaren tachtig , merk ik dat ze de verhalen over grootschalige ontruimingen, inbraken en gevangenisstraf spannend vinden, maar ook moeilijk kunnen plaatsen. Hoeft onze vader dat gedaan? Het staat heel ver af van de huidige actualiteit en wat we nu normaal vinden.’

Het afgetreden GroenLinks-Kamerlid Wijnand Duyvendak bouwde een rijke ervaring op als activist in de kraakwereld en de milieubeweging. In dit boek vertelt hij openhartig over zijn verleden, de acties die hij gevoerd heeft en hoe hij daar nu kritisch op terugkijkt en afstand van neemt. Maar bovenal schrijft hij in dit boek over de ernst van de klimaatcrisis en analyseert hij de aanpak daarvan. Klimaatverandering is een probleem van hier en nu geworden, de gevolgen zijn nu al voelbaar. De stijgende CO2-uitstoot is een tikkende tijdbom en er resten ons nog slechts tien tot vijftien jaar om hem onschadelijk te maken. Duyvendak raakte ervan overtuigd dat alleen politieke besluitvorming daarin een doorbraak kan betekenen.

Duyvendak deed in 2002 zijn intrede in de Tweede Kamer, hoopvol over de politieke kansen om de dreigende klimaatcrisis aan te pakken. De praktijk is weerbarstig: terwijl de klimaatcrisis zich voltrekt, faalt de politiek.

Klimaatactivist in de politiek is een persoonlijk relaas over activisme, hoop en teleurstelling in de politiek. Duyvendak zet helder uiteen wat we moeten doen om de klimaatverandering te keren.

‘Wat een verhaal! Een boeiend relaas van een politiek geëngageerd man. Ik hoop zijn inzet tot beweging lukt en dat er uiteindelijk prioriteit wordt gegeven aan de ontwikkeling van nieuwe duurzame technologieën.’   – Wubbo Ockels