Zonnig

Het is mooi zonnig. De velden liggen er bruin en verlaten bij. Op het station net in Berlijn nog een paar Duitse kranten gekocht. Het grote nieuws is dat bondskanselier Merkel zich fel verzet tegen klimaatregelen van de Europese Unie. Ze zegt pal te gaan staan voor de traditionele Duitse industrie. Deze weken moet, nu een economische recessie zich aankondigt, blijken wat de mooie woorden van de afgelopen jaren over het klimaat daadwerkelijk waard zijn. De Duitse kranten herinneren eraan dat Merkel vorig jaar juli bij de G8-top nog ‘klimaatkampioen’ werd genoemd omdat de top afgesloten werd met een stevige verklaring over de klimaatcrisis.

Vorige week hielp ze al strengere milieudoelen voor de Europese auto-industrie om zeep. Wouter Bos laat het dezer dagen ook afweten. Er vindt dezer dagen parallel aan de VN-klimaatconferentie een top plaats in Polen van de Europese ministers van financiën om te besluiten over de financiële kanten van de aanpak van de klimaatverandering. Bos is op deze top niet verschenen. Hij heeft het te druk met de financiële crisis, aldus zijn woordvoerder.

In Poznan zou de Europese Unie de leiding moeten nemen. De klacht van de ontwikkelingslanden en de milieuorganisaties is dat de EU het tot nu toe laat afweten, geplaagd als zij is door interne verdeeldheid. Op de top is nog zo goed als niks bereikt. Alles wijst er tot nu toe op dat de financiële crisis de aanpak van de klimaatcrisis dwarsboomt. En dat terwijl de impact van de klimaatcrisis vele malen groter zal zijn dan van de financiële crisis. Het is ook vanuit economisch perspectief nog eens onverstandig de stijging van de wereldwijde temperaturen op z’n beloop te laten. Bestrijding van de gevolgen hiervan is veel duurder dan nu de CO2-uitstoot te beperken. Aanpak van de klimaatcrisis biedt ook grote economische kansen. De Duitse kranten wijzer erop dat in Duitsland inmiddels anderhalf miljoen mensen in duurzame bedrijfstakken aan het werk zijn. Zal dit inzicht de komende dagen alsnog in Poznan doordringen?