Mooie acties

Gisteren in de kamer een debat met staatssecretaris Huizinga-Heringa over de voortgang – of het gebrek daaraan – met de OV-Chipkaart. Aan de vooravond van dit debat publiceerde GroenLinks Rotterdam een indrukwekkend zwartboek over ervaringen met deze elektronische kaart. Vierduizend klachten maar liefst heeft GroenLinks Rotterdam verzameld. Uit het zwartboek wordt pijnlijk duidelijk hoe gebrekkig de nieuwe kaart functioneert. Echt een geweldige actie van ons raadslid Arno Bonte c.s. die veel aandacht trok, en goed doorklonk in het kamerdebat.

Ik heb in het debat er voor gepleit dat de strippenkaart nog een behoorlijke tijd naast de OV-Chipkaart blijft bestaan, als alternatief betaalmiddel. Technisch kan dat. Het is heel onverstandig mensen de OV-Chipkaart door de strot te duwen door ze te verplichten ermee te reizen. Het systeem is nog niet af en werkt nog niet goed. Alle klachten laten dat al zien. (Voorlopig) niet afschaffen van de strippenkaart houdt ook de druk erop dat niet alle regionale bestuurders en vervoersmaatschappijen zelf met eigen tarieven, verschillende leeftijdskortingen, andere spitstarieven, gaan werken en de reizigers straks door de bomen het bos niet meer ziet.

De NS heeft er afgelopen weken gelukkig voor gekozen de klant te gaan ‘verleiden’ met de Chipkaart te betalen, in plaats het te verplichten. Pas als verreweg het grootste deel van de reizigers is zelf is overgestapt, zal het papieren kaartje bij de NS verdwijnen. Helaas kreeg ik van de andere partijen nog niet heel veel steun hetzelfde te doen bij de strippenkaart, maar het debat gaat nog verder.

Deze OVchipkaart-zwartboek-actie, was de tweede mooie GroenLinksactie binnen een week die langskwam. Vorige week donderdag kwam namelijk een hele delegatie GroenLinksers uit Brabant samen met allerlei pers naar Den Haag met 7000 handtekeningen tegen de gevaarlijke treinen die onder meer door Breda en Tilburg rijden. Met de opening van de Betuwelijn was beloofd dat de treinen zouden verdwijnen, maar RTL-nieuws onthult nu dat er zelfs meer gaan komen. En minister Eurlings laat het op z’n beloop! Hartstikke mooi dat de GroenLinksers uit Brabant hier zou hard aan zijn gaan trekken. Allemaal enthousiaste verhalen hoe goed het handtekeningen ophalen ging. Minister Eurlings wilde de handtekeningen niet in ontvangst nemen, dus ik heb ze gekregen. Ze staan nu op m’n kamer, maar als we binnenkort met de minister over de giftreinen spreken, zal ik ze op z’n tafel deponeren.