Wat doe jij uit op 10 oktober 2011?

Trek die stekkers er maar uit! Op 10 oktober lanceert 10:10 The Energy Challenge de Nationale Elektriciteitsmeter.  Een primeur. Want nooit eerder is het elektriciteitsverbruik in Nederland live te zien geweest. Deze unieke meter is met input van TenneT speciaal ontwikkeld voor de actie WAT DOE JIJ UIT?. Met deze landelijke actie wordt heel Nederland uitgedaagd om de meter op 10 oktober naar beneden te brengen door maximale elektriciteitsbesparing. We geven de wereld een signaal: energiebesparing is belangrijk en burgers, bedrijven en politiek kunnen er veel meer aan doen.

De Nationale Elektriciteitsmeter is op 10 oktober online te volgen via www.watdoejijuit.nl. Daarnaast komt er in samenwerking met Liander een meter op ‘wijk’-niveau in Hoofddorp-Oost en op kantoor-niveau in het Stadhuis/Muziektheater in Amsterdam, zodat in nationaal en lokaalperspectief te zien is wat elektriciteitsbesparing kan opleveren. De lokale meters worden lokaal daadwerkelijk geplaatst en zullen ook online te volgen zijn.

De mogelijkheden om mee te doen thuis en op het werk zijn eindeloos. 10:10 inspireert en faciliteert met tips, checklists en tools, voor. Inzicht in verbruik leidt tot besparing. De tips zijn makkelijk zelf toe te passen: de wasdroger uitlaten, de computer uit in plaats van stand by,  de elektrische boiler na het douchen uit. Besparingen van 30% zijn vrij eenvoudig haalbaar. Dat zal de meeste mensen in deze tijd goed uitkomen.

De Nationale Elektriciteitsmeter komt tot stand met gegevens van TenneT, dat op 10 oktober actuele verbruikscijfers aanlevert bij 10:10. Het is voor het eerst dat de elektriciteitstransporteur dat op deze manier gaat doen. Vanuit het landelijke besturingscentrum van TenneT wordt live het Nederlandse elektriciteitsverbruik gemonitord. Initiatiefnemer van 10:10 Wijnand Duyvendak: ‘Zo kunnen we dankzij de input van TenneT direct laten zien dat je gedrag effect op het totale verbruik en dat we samen dit verbruik kunnen beïnvloeden’.

WAT DOE JIJ UIT? geeft de wereld een signaal. Het laat zien dat energieverbruik verminderen niet alleen noodzakelijk, maar vooral mogelijk en eigenlijk best makkelijk is.